Міський семінар вчителів суспільствознавчих дисциплін

Відповідно до  плану роботи Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради  з метою створення сприятливого освітнього середовища для розвитку педагогічної майстерності, творчого потенціалу вчителів  суспільствознавчих дисциплін  29 березня 2018р.  проведено майстер-клас для вчителів суспільствознавчих дисциплін «Формування  предметних компетентностей шляхом розвитку творчого мислення учнів (з досвіду роботи шкільного методичного об’єднання вчителів історії та правознавства СШ №1)».

Зі вступним словом до учасників семінару звернулася методист  ІМЦ Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Руда Л.С., яка познайомила присутніх з темою семінару. Директор школи Мурга Л.І. презентувала навчальний заклад, познайомила присутніх з досягненнями школи.

Педагоги зустрілися, щоб іще раз обговорити проблеми підготовки вчителів до роботи в Новій  український школі. Своїм досвідом роботи ділилися кращі педагоги міста СШ №1: О.Савка, Г.Смолій. Під  керівництвом директора закладу Любов Мурги  педагогічний колектив загальноосвітньої спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 давно вже працює по-новому! Створені сприятливі умови для навчання та роботи сприяють підвищенню ефективності роботи. Школа стала лауреатом Всеукраїнського конкурсу «100 найкращих шкіл України —  у номінації «Школа успіху» є лауреатом  «Флагман освіти України».

Учитель історії та правознавства О.Савка переконаний, що сучасний учитель повинен закохати учнів у свій предмет. Він повинен уміти сам і навчити учнів: творчо засвоювати знання й застосовувати їх у конкретних навчальних і життєвих ситуаціях, критично осмислювати здобуту інформацію; оволодівати вміннями й навичками саморозвитку, самоаналізу, самоконтролю та самооцінки. Сучасна українська школа – це школа компетентностей!!! Олександр Юрійович один із перших у місті  займається дослідженнями і впровадженням інтерактивних та тренінгових технологій  у навчально-виховному процесі. О.Савка ще у 2002 році  проходив  тренінгові навчання в Оле́ни Іва́нівни Помету́н – провідного наукового співробітника відділу суспільствознавчої освіти Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України. А тому  закономірним  є високий рівень проведеного брейн-рингу, для вчителів суспільний дисциплін, який отримав позитивну підтримку колег.

Учитель історії СШ №1 Смолій Галина Юріївна поділилася власним досвідом, як  шляхом використання інноваційних технологій на уроках історії та художньої культури  можна розвити творчі  здібності учнів. Вона пригадала колегам   слова В. О. Сухомлинського, що робота вчителя — це творчість, а не буденне заштовхування в дітей готових знань. Тому покликання педагога — у розвитку творчих можливостей, здібностей дитини, вихованні в неї потягу до нового, формуванні творчої особистості.

Із захопленням учасники семінару переглянули зроблений учнями та вчителем Смолій Г.Ю. відеофільм  «Моє місто  – Івано-Франківськ».

Високі вимоги до сучасного педагога зумовлені об’єктивними потребами суспільства, новими завданнями, які ставить перед нами життя. Сучасний учитель повинен навчити дітей системного мислення, методів пізнання та самоорганізації, допомогти розкрити власний потенціал, стимулювати та активно використовувати творчі можливості кожної особистості.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь